Nový školní rok s rekordním počtem žáků

Do naší základní školy nastoupilo v tomto školním roce 324 žáků (+ 4 další se vzdělávají dočasně v zahraničních školách). Tento historický rekordní počet žáků v Osové Bítýšce pomohlo naplnit i 50 žáků dvou prvních tříd. Všichni prvňáci byli slavnostně přivítáni ve sportovní hale ředitelem školy Mgr. Milanem Malým, starostkou obce Mgr. Lenkou Štěpánkovou, třídními učitelkami a také žáky devátých tříd.

Kromě čtvrtého ročníku máme vždy v ročnících dvě třídy. Jsme moc rádi, že si rodiče vybírají naši školu, protože je to jasný důkaz toho, že vidí v naší škole nějakou další přidanou hodnotu oproti ostatním školám v okolí. Před 15 lety do naší školy dojíždělo 79 žáků, v současné době jich dojíždí 185 (letos je z Osové Bítýšky 108 žáků a 31 žáků ze Záblatí) viz počty žáků z jednotlivých vesnic na školním webu www.zsob.cz v sekci Základní škola – Aktuální školní rok v ZŠ.

Především se snažíme, aby se děti cítily ve škole co nejvíce spokojené, abychom pomáhali slabším žákům a samozřejmě se také snažili rozvíjet žáky s větším nadáním na učení. Velice snadno lze na základě měřitelných výsledků zjistit, že patříme mezi nejúspěšnější školy v širokém okolí v rámci různých soutěží a přijímacích zkoušek na střední školy (to, že patříme mezi nejúspěšnější školy v přijímacích zkouškách na střední školy – více na stránkách školy v březnových aktualitách).

Do letošního školního roku jsme vstoupili se zmodernizovanými pěti třídami, které jsou vybaveny nejmodernější výukovou technikou (škola mj. disponuje 120 notebooky a 55 počítači ve dvou učebnách informatiky, ve dvaceti učebnách jsou interaktivní tabule…). Jsme rádi, že naše obec využila dostupné dotační programy pro základní školy a naše škola se dále může chlubit tím, že patříme na špici ve vzdělávání i po technické stránce.

V areálu školy také žáci již rok využívají dvě nová hřiště (jedno určené primárně k míčovým hrám a druhé s prolézačkami). Navíc došlo k modernizaci spotřebičů ve školní kuchyni, kdy opět naše obec zajistila za pomoci dotací zásadní obměnu zařízení ve školní kuchyni (multifunkční pánev, konvektomat, myčka na nádobí a veškerou chladicí techniku). Veškerá zařízení přinesou i výraznou ekonomickou úsporu. Více také na stránkách obce a školy.

 V areálu školy začala o prázdninách příprava školní střechy na instalaci fotovoltaiky na nejvyšší budově školy. Vstup do školy není nijak omezen, žáky poučujeme, aby v měsíci září (a pak při následné instalaci fotovoltaiky) dbali zvýšené opatrnosti, pokud se budou pohybovat tam, kde je lešení.

I když jsme překročili hranici 320 žáků, stále umíme vytvořit prostředí „rodinné“ školy, kde můžeme uplatňovat individuální přístup k žákům a vytvářet tak pro žáky co nejlepší atmosféru.

Přeji všem žákům, rodičům i učitelům pohodový školní rok.

Mgr. Milan Malý, ředitel školy

Vítání prvňáčků 2024