Alergeny

Informace o alergenech ve školní jídelně

Od 13. prosince 2014 nabývá účinnosti Nařízení Evropského parlamentu a Rady č.1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, které má umožnit jednoduchý přístup k nejdůležitějším informacím o potravině.

Tato nová právní úprava přináší stravovacím provozům, tj. i naší školní jídelně povinnost informovat strávníka o alergenech obsažených v nabízených pokrmech (každý strávník se musí dozvědět, zda se v nabízeném pokrmu vyskytují nějaké konkrétní alergeny).

Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce pokrmů a potravin. Je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale není povinna brát zřetel na jednotlivé přecitlivosti (alergie) jednotlivých strávníků. Při výrobě jídel to ani není možné. Tuto skutečnost si musí strávník sám uhlídat. Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivostí na nějaký alergen.

Jakým způsobem bude naše jídelna informovat strávníka o obsahu alergenů v pokrmech?

Seznam očíslovaných alergenů bude vyvěšen na nástěnce vedle aktuálního jídelníčku a za každým vypsaným pokrmem v jídelníčku budou číselně označeny alergeny, které daný pokrm obsahuje. Stejným způsobem budou označeny alergeny v jídelníčku na našich webových stránkách.

Dana Bělochová, vedoucí školní jídelny

 Seznam alergenů